Lähihoitajaopiskelijat ensimmäisen terveyskioskin toteuttajina

22.09.2020

Syksyn käynnissä ollut nuortenraati-toiminta on poikinut monenlaista hyvää: hankkeen tiedonkeruun lisäksi ammattiin opiskelevat ovat suunnitelleet nuorille kohdennettua terveydenedistämisen toimintaa ja suunnitelleet muun muassa ihka ensimmäisen terveyskioskitoteutuksen. Terveyskioski toteutuu yhteistyössä ANKKURI-hankkeen, alueellisen NIKO-projektin ja Turun ammatti-instituutin lähihoitajaopiskelijoiden kanssa Uudenmaankadun koulutalolla tiistaina 29.9.

Nuortenraatien mukaan nuoret kaipaavat kouluihin integroitua, tavalliseen arkeen ja opiskeluun helposti linkittyviä toimia, toimintaa ja asiallista ohjausta. Yhdessä tekemisen todettiin tehostavan omasta hyvinvoinnista huolehtimista, ja vertaisilta koetaan saatavan apua ja tukea.

Terveyskioskeja lähdettiin suunnittelemaan nuortenraatien pohjalta tietoperustaiseksi ja toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, jossa nuoret yhdessä asiantuntijoiden kanssa johtavat toimintaa.

Vuoden lopussa valmistuvat lähihoitajat suunnittelivat kaikkiaan viisi toimintapistettä:

  1. Hevosterapiaa. Opiskelija tuo oan hevosensa koulun pihaan ”vetonaulaksi”. Hevosta saa silitellä ja samalla opiskelijat kertovat eläin- ja ratsastusterapiasta nuorten hyvinvoinnin tukena.
  2. Tarmo-terveyden edistämisen lautapeli. Lautapelin esittely ja pelaaminen – tiedätkö, kuinka monta terveydelle vaarallista ainesosaa nuuska sisältää?
  3. Hajuhuone. Mallinnuksia siitä, miltä tupakointi ja nuuskan käyttö haisee ja miten luotaan työntävän karmivaa pinttynyt tupakanhaju voikaan olla.
  4. Tietovisa. Kahoot-piste, jossa nuoret kisaavat keskenään päihdetietoudesta. Kisassa hyvät palkinnot.
  5. ANKKURI-taulu. Taidepiste, jossa nuoret pääsevät toteuttamaan yhteisötaidetta opiskelijajohtoisesti.

Kuudentena toimintapisteenä on koulun aulatilaan rakentuva ANKKURI-hankkeen pop-up-kahvila, jossa nuorille tarjoutuu mahdollisuus tutustua nuuskanäyttelyyn, osallistua kilpailuun ja jutella aikuisten ja asiantuntijoiden kanssa.

Terveyskioskipäivässä opiskelijoille mahdollistuu lisäksi maksuton aamiaishetki, kun hanketoimijat yhteistyötahoineen tarjoavat heille aamupuuron. Terveyskioskilla tiedetään, että ammattikoululaiset eivät itsenäisesti panosta terveelliseen aamiaiseen.

Terveyskioskilla tavataan!