Vapettaminen trendaa nuorten keskuudessa

12.06.2022

Vapettaminen eli sähkötupakan käyttö leviää nuorten keskuudessa nopeasti. Kun yksi nuori aloittaa vapettamisen, monet kavereista seuraavat perässä. Samaan aikaan sähkötupakka on monelle vanhemmalle ja kasvattajalle vielä tuntematon juttu.

Mistä on kyse? Sähkötupakka (myös sähkösavuke, e-savuke, höyrytin tai hyöryke) on sähköllä toimiva akku- tai patterikäyttöinen laite. Akku lämmittää lämpövastusta, jota kutsutaan atomisaattoriksi tai höyrystimeksi. Laitetta käytetään vetämällä henkeen aerosolimuotoista höyryksi kuumentunutta nestettä, joka voi sisältää nikotiinia tai olla nikotiinitonta.

Osa sähkötupakan haitoista syntyy pelkistä makuaineista ja liuotinaineista.

Haitallisten makuaineiden joukkoon kuuluvat muun muassa asetoiini ja diasetyyli. Valvonnan kannalta on ongelmallista, että nuoret voivat sekoittaa nesteitä keskenään tai lisätä niihin makuaineita.

Höyryä sisään hengitettäessä ainesosat imeytyvät keuhkoista verenkiertoon

Sähkösavukkeen höyry on haitattomampaa kuin savukkeen savu, muttei täysin haitatonta. Käytöllä voi olla kielteisiä vaikutuksia mm. hengitysjärjestelmän toimintaan, kehon puolustuskykyyn ja höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita. Nesteistä on eroteltu yli 250 erilaista kemikaalia.

Niitä tutkittaessa on löytynyt muun muassa metallihiukkasia sekä lääkeaineiden ja kasvimyrkkyjen jäämiä.

Käyttäjät ovat kertoneet esimerkiksi yskästä, hengitysteiden ärsyyntymisestä, päänsärystä, rintakivusta ja sykkeen nopeutumisesta käytettyään sähkösavuketta. Ennestään tiedetään, että nikotiinia sisältävä sähkötupakan neste on riippuvuutta aiheuttava aine.

Sen pitkäaikaisella käytöllä on useita haittavaikutuksia elimistön toimintaan, kuten verenkierrolle ja insuliinivaikutukselle. Nikotiini on yhdistetty muun muassa syöpien kehittymiseen, kasvainten kasvuun ja niiden leviämiseen.

Sähkötupakan vaarallisuutta tai pitkittäisvaikutuksia ei vielä täysin tunneta

Ei ihme, jos nuoret, vanhemmat ja nuorten kanssa toimivat ovat ymmällään puhuttaessa vapettamisesta. Sähkösavukkeiden käytön terveysvaikutusten arviointi on haastavaa, sillä nuorten käytössä on useita erilaisia laitteita ja nesteitä. Laki on kuitenkin alaikäisten nuorten vapettamisen suhteen yksiselitteinen.

Alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Hänelle ei saa myydä sähkösavukkeita, sisältävät ne nikotiinia tai ei.

Lisäksi sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tilaaminen postitse Suomesta tai ulkomailta on nuorelta kiellettyä. Tupakkalain tupakointikiellot ja -rajoitukset koskevat myös sähkösavukkeiden käyttöä. Täysi-ikäisiltäkin sähkösavukkeiden käyttö on pääsääntöisesti kielletty niissä paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

Ikävimpiä ilmiöitä ovat TikTokissa leviävät videot

Somessa leviävillä videoilla höyryllä leikitään nuorta kiinnostavalla tavalla ja tehdään sillä kuvioita. Samalla ala-ikäinen nuori saa vapeen liittyvän myyntitarjouksen. Täysi-ikäiset myös ostavat ja välittävät laitteita ja nesteitä laittomasti ala-ikäisille nuorille. Lailliset aloituspakkaukset löytyvät 20–50 euron hintahaarukasta, mutta laittomilla myyntimarkkinoilla hinta vaihtelee.

Vapettaminen on ilmiö, jota kannattaa seurata. Aiheesta on hyvä keskustella nuoren kanssa ja antaa tuki käytön lopettamiseen. Hyvä uutinen on, että sähkösavukkeesta kertova info on lisätty esimerkiksi ANKKURI- ja Niko-hankkeen nuorille tarjoamaan terveyskioskiin. Vanhempi saa aiheesta tarkempaa tietoa esimerkiksi tupakoinnin asiantuntijalääkäri Kristiina Patjan artikkelista. 

 

Ankkuripaikalla

Jan Holmberg

hankeasiantuntija