Tupakkavalistus aikansa elänyttä? Mitä tilalle?

21.05.2021

Tupakkavalistuksia kuulee siellä, täällä ja tuolla. Miksi ne eivät vaikuta? Vaikka tupakointi onkin vähentynyt viimevuosina, moni ajattelee tupakkavalistukset lähes tehottomiksi. Itsekin muistan, että silloin, kun vielä tupakoin, tupakkavalistukset eivät kiinnostaneet tai tehneet vaikutusta.

Jokainen tupakoija tietää tupakoinnin haitat ja sen, että tupakointi on vaarallista.

Tupakoinnin ja alkoholinkäytön väheneminen johtuu siitä, että huumeidenkäyttö on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Tupakoinnin vähentämistoimiin pitäisi lisätä myös paljon huumeiden käytön lopettamista edistävää sisältöä.

Tupakoija ei kaipaa sitä, että hänelle kerrotaan tupakan vaaroista: hän tietää ne jo. Puolituttu sukulainen, opettaja tai joku muu on ne hänelle kertonut ja kertoo kysymättäkin. Liika valistaminen aiheuttaa tupakoitsijassa jopa riittämättömyyden ja huonouden tunnetta sekä alentaa itsetuntoa. Tämä ei ole kuitenkaan se, mitä me haluamme.

Mielestäni tupakoinnin lopettamiselle pitäisi saada jokin aivan muu keino. Nykyään ympäristösyyt toimivat vetoavana keinona monessa asiassa, ja voisivat toimia tässäkin.

Tupakoimattomuuden pitäisi olla muodikasta ja trendikästä. Nykyäänhän se onkin entistä trendikkäämpää, ja moni inhoaa jo pelkästään tupakanhajua.

Riippuvuutta on erilaista: fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Jos henkilö on psyykkisesti koukussa tupakointiin, hänen lopettamispäätökseensä vaikuttavat erilaiset asiat kuin sellaisen, joka on sosiaalisesti koukussa. Sosiaalinen riippuvuus on tänä päivänä todella yleistä. Jos kaveriporukasta yksi polttaa, polttavat lähes kaikki, kun taas useista ryhmistä ei polta kukaan.

Ryhmän paine nuoruusiässä on valtava, ja tästä syystä nuori usein aloittaakin tupakoimisen. Tehokkaimpana keinona pidän sitä, että pyrittäisiin estämään nuoren tupakoinnin aloittaminen, niin ei tarvitsisi koskaan käydä läpi vaikeaa lopettamisprosessia.

Nykyään puhutaan paljon erilaisuudesta ja siitä, miten kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Voisiko tämä vaikuttaa myös siihen, että nuori uskaltaisi sanoa ei tupakalle?

 

Ankkuripaikalla

Vilma Toivonen

lähihoitajaopiskelija

Turun ammatti-instituutti

ANKKURI-hanke julkaisee Turun ammatti-instituutin opiskelijoiden kirjoittamia blogitekstejä kevään ja kesän aikana. Vieraskynäilijät ovat kirjoittaneet juttunsa äidinkielen opettajan ohjauksessa, osana suomen kielen opintokokonaisuutta.