Terveyskioskilla kohdattiin uteliaita nuoria

09.12.2021

Syksy alkaa olla takana ja kaikki Ankkuri-hankkeen puitteissa suunnitellut terveyskioskit on pidetty. Tyytyväisinä voidaan katsella syksyä taaksepäin ja valokuvien avullakin muistella, miten mukava niitä oli olla mukana toteuttamassa.

Monta onnistunutta kohtaamista, paljon yhdessä tekemistä!

Terveyskioskin jalkauttaminen kouluille, opiskelijoiden pariin, lähtee aina suunnittelusta. ennen toteutusta mietitään hankkeen pääteemojen mukaisesti, miten tavoitamme nuoret, heidän ajatuksensa ja arkensa. Mietimme monesti kioskeja suunniteltaessa, miten kohdata nuoret opiskelijat ja miten herätellä heidän keskusteluintonsa ventovieraan kioskilaisen kanssa.

Matkan varrella huomasimme, että varsin usein riittää, että saa opiskelijoiden mielenkiinnon heräämään ja tulemaan lähemmäs. Terveyskioski kaikkine toimintoineen herätti monen ammattiin opiskelevan uteliaisuuden, ja lopulta kohtasimme satoja ammattiin opiskelevia nuoria syksyn aikana.

Niko-projektista jo tutuksi tullut nuuskanäyttely oli jälleen kerran herättelevä, ja sillä saatiin monta mehevää keskustelua aikaiseksi. Mielenterveyden aihepiirissä kyselimme syksyn mittaan ”Mikä sulla on fiilis?” ja Mielenterveys voimaksi -kuvakorttien avulla opiskelijat saivat hahmotella omia tuntojaan juuri sillä hetkellä.

Ankkuri-hankkeen siirtotatuoinnit toimivat loistavina jäänmurtajina: niiden keinoin kehittelimme monta hyvää tapaa ottaa lähempää kontaktia nuoriin.

Kahoot-tietovisa omalla kännykällä kannabis- ja nuuska-aiheisesti oli myös loistava keino keskustella itse asiasta. Huomasimme, että usein nuorten kanssa huumori toimii ja sen avulla voi herätellä nuoret keskustelemaan. Parhaimpia hetkiä terveyskioskeissa on, kun ison ryhmän joukossa on muutamakin kiinnostunut, joka haluaa keskustella ja kysellä. Tuolloin muukin ryhmä aktivoituu ja koemme, että tavoitteemme on saavutettu.

Terveyskioski toimii upeasti nuorten parissa tiedon jakamisen menetelmänä.

Terveyskioskilla tärkeä asia tuodaan mukavalla (ja nuorilähtöisellä) tavalla opiskelijoiden tietoisuuteen. Nuoria tavatessa voi oma ajattelukin herätä uudella tavalla, sillä omista nuoruusvuosista jo aikaa!

Erilaiset terveyskioskin aihepiirit pakottavat terveyskioskilaisen myös itse hakemaan tietoa ja olemaan ajan hermolla. Terveyskioski Ankkuri-hankkeen lipun alla on tuonut loistavaa vaihtelua omaan arkeen ja antanut kaikkine suunnitteluineen ja toteutuksineen sopivasti haastetta Master School -opintoihin.

Olen etuoikeutettu, kun olen saanut olla mukana!

 

Ankkuripaikalla

Ann-Christine Silvan

Kätilö, Master School -opiskelija

Hoitotyön kliininen asiantuntija/

mielenterveys- ja päihdetyö

Turun ammattikorkeakoulu