Terveyskioskihavaintoja: Ammattikouluopiskelija on rohkeasti #päihteetön ja ylpeästi #amis

26.10.2021

ANKKURI-hankkeen terveyskioski-toiminta käynnistyi jälleen alkusyksystä. Terveyskioskeja on pystytetty kaikkiin Turun ammatti-instituutin koulutaloihin syys-lokakuun aikana. Syksyn kioskitoiminnanpääteemana on ollut päihde- ja nikotiiniteeman lisäksi – nuorten toiveisiin ja tarpeisiin perustuen – mielenterveys.

Terveyskioskilla on kohdattu, kysytty kuulumiset ja selvitetty, mikä auttaa ammattikouluopiskelijoita jaksamaan arjessa. Samalla on saatu tietoa siitä, miten nuoret voivat.

Pääsin projektipäällikkönä yhteen terveyskioskiin mukaan. Minulla oli mukanani videokuvaustarpeet, ja sain kurkistaa ANKKURI-toimintaan linssin läpi. Sain haastatella muutamia ammatti-instituutin opiskelijoita sekä yhtä asiantuntijaa. Myöhemmin kokoan näistä ja kaikesta tallentamastani materiaalista hanke- ja uutisvideon.

Peltolan ammattikoulun liikuntasalissa kävi kuhina jo ennen aamuyhdeksää: ryhmissä vaeltelevat nuoret etsivät lokakuisessa terveyden teemapäivässä itseään kiinnostavia toimintapisteitä ja kisasivat keskenään siitä, kuka saisi ensimmäiseksi leimapassinsa täyteen. Alueelliset järjestöt ja hankkeet sekä esimerkiksi kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimi esittelivät toimintaansa opiskelijoille ja osallistivat heitä erilaisiin aktiviteetteihin tai kilpailuihin.

ANKKURI-terveyskioskilla ammattikouluopiskelijat pääsivät tutustumaan nuuskanäyttelyyn, listaamaan omia arkisia selviytymiskeinojaan, osallistumaan kilpailuun ja valitsemaan itselleen ”ankkuritatuoinnit”.

Nuuskanäyttelyssä opiskelijat saavat oikeaa tietoa tiiviissä muodossa, samalla he pääsevät tutustuman erilaisiin nuuskiin, nuuskapurkkeihin ja havainnollistaviin kuviin ja materiaaleihin nuuskan haitoista. Nuuskapurkkeihin lisättyjen suukuvien avulla halutaan herättää nuoret pohtimaan terveyttään, ja ruskeaa vettä sisältävän lasin kohdalla moni nuori kysyi ”Onks toi totta?”

Vesiesimerkissä lasilliseen vettä tipautetaan yksi (tai useampi) nuuskapussi ja katsotaan, mitä tapahtuu muutamien minuuttien kuluttua – vesi värjäytyy sitä ruskeammaksi, mitä pidempään nuuskaa liotetaan vedessä. Tällaista liejua nuuskaaja nielee tiedostamattaan käyttäessään tuotetta huulen alla. Nikotiini vaikutusta erektioon tuodaan esiin dildojen avulla. Tämä tietopiste onkin yksi näyttelyn suosituimmista kohteista.

Ammattikouluopiskelijat mainitsivat omiksi selviytymiskeinoikseen muun muassa riittävän unen, monipuolisen ravinnon, liikuntaharrastuksen ja opiskelun. Kun katselin ”selviytymisseinää”, sain ilokseni huomata, että kaverit ja ystävät mainittiin ylivoimaisesti eniten arjen voimavaroiksi.

Iloinen yhteismeininki teemapäivässä sekä koululla ryhmissä liikkuvat nuoret kielivät juuri tästä!

ANKKURI-hankkeen terveyskioskilta saatavat leikkitatuoinnit tekivät kauppansa, ja yhdessä kaverin kanssa iholle taltioitiin #amis- ja #päihteetön-kirjoitukset. Käsivarsia koristivat pienet ankkurit, ja uskalsipa joku tatuoida amisviiksetkin ylähuulensa päälle. Ammattiin opiskelevat ovat rentoa ja välitöntä porukkaa. Heidät on helppo houkutella mukaan viemään päihteettömyyden ilosanomaa eteenpäin.

Hienointa oli huomata, että terveyskioskiammattilaisten ja ammatti-intituutin opiskelijoiden kesken saatiin aikaan keskustelua – nuuska, terveys ja mielenhyvinvointi puhuttavat nuoria!

Ankkuripaikalla

Minna Salakari