Smthng good for Xmas – 24 ideaa joulun odotukseen

27.11.2020

Joulun odotuksen tärkein asia on joulutunnelma ja breikki koulu- ja työjutuista. Silloin kannattaa raivata tilaa oman näköiselle joululle eli miettiä smthng good for Xmas. Satsata löhöilyyn, mielen lepuuttamiseen, liikkumiseen ja joulun fiilistelyyn.

Seuraavana on listattuna 24 ideaa joulun odotukseen. Voit poimia listalta yhden tai useamman mieluisen jutun. Lista voi ihan hyvin toimia myös joulukalenterina, jolloin viimeisen jutun voi tehdä vasta jouluaattona.

 1. Hanki tai toivo itsellesi joulukalenteri. Kukaan ei ole koskaan liian vanha avaamaan joulukalenterin luukkuja. Kalenteri voi olla itse tuunattu, ostettu valmiina, sähköinen, paperinen tai täynnä yllätyksiä, kuten suklaata tai pientä kosmetiikkaa.
 2. Tee ympäristöteko ja huojenna mieltäsi. Kierrätä ennen jouluaattoa vanhat tavarat kavereille, netin kirppariryhmässä, vintage-myymälään tai kierrätyskeskukseen.
 3. Joululahja voi olla arvokas, vaikkei se olisi maksanut mitään. Tee tänä jouluna lahjakortti, jolla annat läheiselle lahjaksi yhteisiä kokemuksia, kuten pulkkamäkireissun tai yhteisen kokkaushetken.
 4. Tuo valoa pimeyteen. Pimeissä talvi-illoissa yksi parhaista asioista ovat tunnelmaa tuovat valot. Kaiva kaapista ajoissa esiin jouluvalot, kynttilälyhdyt ja kynttilät.
 5. Joulun tunnistaa kanelin, neilikan, glögin ja piparkakun tuoksuista. Saat kotiin joulun tuoksua pistelemällä appelsiiniin kokonaisia neilikoita, kiehauttamalla glögit tai leipomalla piparkakkuja.
 6. Tärkeintä joulussa on lämmin ajatus ja kiireettömyyden tuntu. Sovi, ettei tänä jouluna hössötetä turhasta. Tehdään joulusta jokaisen joulunviettäjän näköinen ilman turhaa stressiä.
 7. Sydän tykyttää, verenpaine nousee, lihakset jännittyvät tietokoneruutua tuijottaessa ja joulustressi pukkaa pintaan? Mene silloin lähimetsään. Metsän rauha, luonnolliset värit ja puhdas ilma elvyttävät mieltä ja ohjaavat mielen rauhoittumaan.
 8. Hanki itsellesi koulurauha. Listaa joka ikinen tekemätön koulutyö ja päätä aika, jolloin palaat aikaisintaan niiden pariin. Laita kännykän kalenteriin muistutus ensimmäisen koulutehtävän aloituspäivästä ja unohda koulu.
 9. Tee hyvänmielen jouluteko ja anna hyvän kiertää. Vie pieni mieluinen yllätys yksinäisen oven taakse, ota videopuhelu koronakaranteenissa olevalle kaverille tai ilahduta sinulle tärkeää ihmistä.
 10. Urki vaivihkaa muiden joululahjatoiveita. Mikään ei ole sen hauskempaa, kun yrittää toisen huomaamatta yrittää saada selville, mistä pienestä lahjasta hän jouluaattona pitäisi.
 11. Kokoa perheen joulun viettäjät yhteen. Sovi, että tänä jouluna toteutetaan jokaisen jouluun osallistujan pieni toive. Jos vietät joulun yksin, mieti minkä pienen hyvänmielen haaveen voisit tänä jouluna toteuttaa.
 12. Kirjoita joulukirje. Kerro kirjeen muodossa joulutarina pienille lapsille tai sovi, milloin kirjoitatte yhdessä joulupukille. Voit myös yllättää naapurin lapset kirjeellä tai kortilla joulupukilta. Sen aiheuttamaa jännityksen riemua ei voita mikään!
 13. Lue jouluaiheisia blogeja. Poimi niistä soveltuvimmat vinkit oman näköiseen jouluusi.
 14. Auta kaveria jouluna. Jokainen tietää kaveripiiristä sen kaverin, joka ansaitsisi tulla kuulluksi, autetuksi tai kivalla tavalla yllätetyksi. Olkaa sinä ja ystäväsi niitä, jotka tuovat hänelle joulumielen tänä jouluna.
 15. Mieti, mahtuisiko lahjatoiveittesi joukkoon tänä jouluna aineeton lahja. Sellainen, jolla autetaan hädässä ja haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä lähellä tai kaukana.
 16. Valitse joulunajaksi leffamaratooni, jonka aiot katsoa kaikessa rauhassa joululoman aikana. Idean voi totetuttaa pienen syötävän kera ja mukavassa seurassa tai itsekseen hyggeillen.
 17. Sopikaa koulu- tai opiskelijakavereiden kanssa yhteinen jouluchat, johon koko luokka voi osallistua. Se on kivaa yhteistä etätekemistä joulunpyhien välissä.
 18. Ahdistaako joulusiivous? Eri päiville jaetulla pikasiivouksella saat helposti paljon aikaan. Panosta huoneeseen, jossa vietät jouluna eniten aikaa. Tuuleta, järjestä tavarat paikoilleen, vie roskat ulos, laita pyykit koneeseen, pese lattia ja laita muutama joulukoriste näkyvälle paikalle. Siinä tärkeimmät asiat.
 19. Tee hauska TikTok-video (muista ikäraja). Aiheena on tietenkin joulu ja sen viettäminen. Voit myös haastaa kaverisi tekemään TikTok-videoita samasta aiheesta. Voitte valita niistä porukalla parhaimman.
 20. Lähde lenkille tai treenaa kotona. Pääkoppa ja kroppa kaipaavat löhöilyn ja suklaan syömisen lisäksi myös liikuntaa. Liiku mielestäsi mukavalta tuntuvalla tavalla. Poppikone siis soimaan, kuulokkeet korville ja hyvää oloa liikkeestä!
 21. Hanki kaupasta muutama erilainen glögi. Järjestä kotona glögitesti ja anna pisteet glögin mausta, väristä, tuoksusta ja jouluisuudesta.
 22. Katsele öistä tähtitaivasta. Haaveile ja unelmoi sinulle tärkeistä asioista. Muistuta itseäsi kaikista niistä positiivisista asioista, joita olet kokenut ja elämässäsi on tällä hetkellä.
 23. Muista välillä irrottautua joulupuuhista. Ota hyvä asento, rentoudu ja kuuntelee hyvää musiikkia, äänikirjaa tai podcastia.
 24. Kuuntele netistä jouluradion lähetystä. Hyräile tuttujen joululaulujen tahtiin ja viritä mielesi joulun tunnelmaan.

 

Ankkuripaikalla

Jan Holmberg

Pt. tuntiopettaja, ANKKURI-asiantuntija