Miten löytää sisäinen motivaatio nuuskan käytön lopettamiseksi?

12.03.2021

Vaikka nuuskaaminen ei sinällään ole uusi ilmiö, on se nostanut päätään viime vuosina ympäri maailmaa. Niin myös Suomessa. Nuuskan käytön yleistyessä on tärkeä miettiä motivaatiota sen käytölle – ja käytön lopettamiselle.

Tutkimuksista tiedetään, että sisäinen motivaatio auttaa käyttäytymiseen liittyvän muutoksen onnistumisessa. Eli: mikäli löydät sisäisen motivaation nuuskan lopettamiseksi, onnistut todennäköisemmin. Mikäli päätös lopettamisesta tuntuu vaikealta, voit miettiä mikä sinua voisi motivoida muutokseen? Nuuskan ostamatta jättämisestä säästyvä raha on yksi hyvä syy. Alla on pari lisää.

Syitä nuuskan käytön lopettamiseksi: henkilökohtaisista ihmisoikeudellisiin

Nuuskaamiseen liittyy virheellisiä käsityksiä. Lopettaminen voidaan nähdä muun muassa  terveystekona, ympäristötekona ja ihmisoikeustekona.

Nuuskahan on tupakoinnille haitaton vaihtoehto!

Ei ole. Nuuskaamiseen liittyy virheellisiä käsityksiä sen haitattomuudesta. Nuuska sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia ja haitallisia ja syöpävaarallisia aineita. Pitkään jatkunut nuuskaaminen suurentaa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Lopettamalla nuuskan käytön terveys paranee. Myönteiset muutokset voi tuntea ympäri kehoa ja nähdä konkreettisesti esimerkiksi suun terveydessä.

Mitä siitä jos nuuskaan, ei se vahingoita muita?

Ei vahingoitakaan suoraan samalla tavalla kuin tupakointi, mutta välillisesti kylläkin. Tupakantuotanto hävittää metsiä ja tuhoaa ympäristöä monin tavoin. Maailmassa vuoden aikana valmistettujen savukkeiden (kuusi biljoonaa kappaletta) tuotantoketjusta syntyy 25 miljoonaa tonnia kiinteää jätettä ja miljoonia tonneja kasvihuonepäästöjä.

Tupakantumppi on yleisin roska maailmassa. Vaikka nuuskaamisen ympäristöhaitat eivät yltäisikään tälle megalomaaniselle tasolle, tuottaa myös nuuskaaminen jätettä paitsi annospussien myös muovisten rasioiden osalta. Ympäristöystävällinen ja kestävä kulutus 2020-luvulla ei pidä sisällään tupakkatuotteiden käyttöä. Ympäristö kiittää, kun jätät nuuskan ostamatta.

Ei tupakkateollisuus ole niin moraaliton toimija kuin ennen!

Tupakkateollisuudella on pitkä historia paikallisten toimijoiden hyväksikäyttäjänä. Vaikka se olisi viime vuosina osittain siistinyt toimintaansa, käytetään esimerkiksi lapsityövoimaa edelleen hyväksi niin kehittyvissä maissa kuin Yhdysvalloissakin.

Lisäksi tupakan markkinointikieltoja kierretään nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa. Eräs tupakkayhtiön edustaja totesikin kuuluisaksi tulleella lauseellaan 1980-luvun alussa: ”Nykyiset nuoret ovat tulevaisuuden mahdollisia vakituisia asiakkaita” (”Todays teenager is tomorrow’s potential regular customer”). Näin on asian laita edelleen. Tupakkayhtiöt markkinoivat tuotteitansa nuorille esimerkiksi TikTok-sovelluksen suosituimpien käyttäjien avustuksella.

Oli lopettamisen syy mikä tahansa, on se aina tervetullut. Oma kukkaro tai terveys, yhteinen ympäristö, ihmisoikeudet tai jokin ihan muu. Jokaiselle löytyy varmasti omansa.

 

Ankkuripaikalla

Otto Ruokolainen

Erityisasiantuntija, FT, VTM

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -yksikkö.