Hoi nuori, tupakoinnin lopettaminen on ilmastoteko

17.02.2022

 

Erityisesti nuoret ovat puhuneet viime vuodet painokkaasti ilmasto- ja ympäristöhätätilasta. Minulla on sinulle ilmastoteko, johon voit heti itse vaikuttaa. Se on tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen.

Savuttomuus tai nuuskattomuus on myös terveysteko.

Vielä parempi, jollet kokeile tai aloita nuorena lainkaan tupakkatuotteiden käyttöä. Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain pelkästään tupakoinnin vuoksi. Puhumattakaan sosiaalisista ja taloudellisista haitoista. Saat omalla päätökselläsi ilmasto- ja terveystalkoissa kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

”Miten muka savuttomuus voi olla ilmastoteko?”

Tiesitkö, että maailmassa valmistuu vuosittain arviolta kuusi biljoonaa savuketta? Niitä varten on kasvatettava 32 megatonnia vihreää tupakkaa. Kasvatusta varten käytetään noin neljä miljoonaa hehtaaria viljelysmaata. Pelkästään vettä kuluu yli 22 miljardia kuutiometriä.

Tupakanviljelyn tieltä kaadetaan metsiä, jotka ovat maapallon ainoat keuhkot.

Viljely köyhdyttää maaperää ja on usein pois ruokakasvien viljelystä. Monelle köyhälle viljelijälle tupakan kasvattaminen on taloudellisesti kannattavampaa. Tupakkatuotteiden käyttö köyhdyttää osaltaan muutenkin, koska niiden käyttö johtaa tulojen ja tuottavuuden menetykseen, sairauksien hoitokuluihin ja kuolemantapauksiin.

Tupakoiminen ja nuuskaaminen tuottavat turhaa jätettä

Pysähdy ja mieti hetki, miten paljon tupakointi ja nuuskaaminen tuottaa turhaa jätettä. Savukeaskit, nuuskakiekot, filtterit, paperit ja nuuskapussit ovat kertakäyttöisiä. Niiden tuottamiseen käytetään huomattava määrä energiaa. Tiesitkö, että savukkeiden lisäksi niiden tuotantoketjusta syntyy noin 25 miljoonaa tonnia jätettä? Jep, ja miljoonia tonneja turhia kasvihuonekaasupäästöjä.

Näetkö ympärilläsi maahan heitettyjä tupakan tumppeja? Tupakantumpit voidaan valmistaa esimerkiksi selluloosa-asetaatista. Tällainen tumppi ei maadu, vaan muuttuu muun muassa mikromuoviksi ja huuhtoutuu lopulta vesistöön.

Muovi voi päätyä vaikkapa kalaruuassa perheesi ruokapöytään.

Puhumattakaan tumpeissa ja nuuskapusseissa olevista ihmiselle, eläimille ja ympäristölle haitallisista aineista.

Kääri hihat ja tee ilmastoteko

Tue päihteetöntä koulua ja tee samalla helppo ilmastoteko. Ota selvää, mitä savuttomuus ja nuuskattomuus tarkoittaa omassa koulussasi. Jos haluat kääriä hihat ylös, voit aloittaa kertomalla tupakoiville ja nuuskaaville kavereille ja aikuisille tupakkatuotteiden kierrätyksestä – tumpit ja nuuskapussit eivät kuuluu luontoon vaan sekajätteeseen!

Kerro koulukaverisi pyytäessä, mistä tupakan ja nuuskan käytön lopettamiseen saa tietoa ja apua, kuten terveydenhoitajalta ja netistä. Näytä itse esimerkkiä ja jätä tupakkatuotteet kokeilematta tai käyttämättä. Se, ettet käytä tupakkatuotteita on arkinen teko hyvän ilmaston ja ympäristön puolesta.

Ankkuripaikalla

Jan Holmberg

hankeasiantuntija