Hanketoiminnasta eväitä arkeen ja kohennusta ammattikouluympäristöön

01.12.2021

ANKKURI-hankkeen toiminta on ollut näkyvä osa Turun ammatti-instituutin opetusta kuluvan syyskauden aikana. Hanketoiminnan konkreettiseen toteutukseen ovat osallistuneet koulutalojen opiskelijoiden lisäksi niin opettajat, kuraattorit kuin terveydenhoitajatkin.

Ruiskadun kampuksella on ollut vilinää ja vilskettä jo ennen joulukiireitä, kun ANKKURI-hankkeen puitteissa on tapahtunut monenlaista erityisesti ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön tiimoilta.

Koska koulutalomme on vanha ja uutta TAITO-kampusta saamme vielä odottaa, on tärkeää, että kouluympäristöön ja sen viihtyvyyteen pyritään kiinnittämään huomioita. Koululla on opiskelijoiden ideoimana ja toimesta istutettu kukkasipuleita pihamaalle, ja keväällä saamme jännityksellä odottaa, miten paljon tulppaaneita, krookuksia ja narisseja pihalle nousee kukkimaan.

Koulumme on saanut tänä syksynä myös uusia kalusteita ja viihtyisiä oleskelutiloja opiskelijoille. On kiva huomata, että osa opiskelijoita jää koulun jälkeenkin koululle pelaamaan pingistä tai biljardia. Nämä mukavat tilat ja harrastusmahdollisuudet lisäävät myös yhteisöllisyyttä koulussamme.

Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta harrastuksiin, on hienoa, että koulullakin voi jotain harrastaa ja ihan ilmaiseksi.

Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet toimintaa, jossa lähtökohtana on ollut toiminnan järjestäminen ja tiedon antaminen opiskelijoilta toisille opiskelijoille eli vertaisille. Jos väärä tieto kulkee nuorten joukossa, niin miksi ei myöskin oikea tieto? Nuorten on helpompi samaistua nuoriin eikä tiedon antaminen tunnu saarnaamiselta.

Tietoahan nuorilla esimerkiksi nikotiinituotteista ja kannabiksesta on, mutta yhtenä päätavoitteena onkin vaikuttaa asenteisiin ja lisätä tietoutta siitä, mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei. Vertaisen omakohtaiset kokemukset esimerkiksi kannabiksen vaarattomuudesta ovat vain yhden ihmisen kokemukset, tutkimukset kertovat toista.

Opiskelijoiden pitämä nuuskavisa oli hyvin suosittu, ja monet jäivät oikeasti pohtimaan nuuskan nikotiinimäärää tupakkaan verrattuna. Näin aikuiselle, nikotiinituoteita käyttämättömälle ihmiselle, tuli uutena tietona, että nuuskaa on mahdollista saada paljon halvemmalla kuin tupakkaa.

Ehkä tässä on yksi tärkeä syy nuuskaan suosioon. Hyviä keskusteluja tuntui syntyvän nuuskavisa-pisteellä.

Opiskelijat tavoittivat muita koulutalomme opiskelijoita myös hyvänmielen puun rakentamisessa. Opiskelijat saivat kirjoittaa puunlehtiin asioita, jotka tuottavat heille hyvää mieltä. Puu on yhä koulutalomme seinällä. Osa lehdistä on pudonnut, mutta niinhän lehdille syksyllä tapahtuu!

Opiskelijat kyselivät myös, mikä koulussa on hyvää ja missä olisi parantamisen varaa, mutta parannusehdotuksia saimme valitettavan vähän. Ruiskadun koulutalolla tarjottiin tietoa myös stressin ja ajanhallinnasta, ja ennen syyslomaa kyselimme, miten opiskelijat aikovat ladata akkujaan ja kerätä voimia loppulukuvuotta varten. Monet lähihoitajaopiskelijat tekevät paljon töitä ja se vaikuttaa opiskeluun ja jaksamiseen voimakkaasti.

Koulutalossamme oli vilskettä monena päivänä. Välillä aulassa oli oikein messutunnelmaa, kun koulun ulkopuoliset toimijat olivat esittäytymässä nuorille. Myös nuorisotyöntekijät tulivat tänä syksynä hyvin tutuiksi, ja toimimme säännöllisesti  yhteistyössä heidän kanssaan.

Moniammatillisuus, nuorten osallistuminen toiminnan suunnitteluun, kouluympäristön viihtyvyyteen satsaaminen sekä säännöllinen hyvinvoinnin eteen tehty työ tuottaa iloista mieltä ja kohentaa terveyttä monilla osa-alueilla!

 

Ankkuripaikalla

Elvi Jalava ja Ulla Siponen

Turun ammatti-instituutin lehtorit