Ahvenanmaalta mallia nikotiinittomuustyöhön

05.04.2022

Osallistuin maaliskuussa Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin Nikotiinittomuus – osa hoitoa -koulutukseen  Koulutuksessa kerrottiin muun muassa tupakkatuoteiden käytön vieroitukseen linkittyvästä ahvenanmaalaisesta projektista. Projektin alussa muutama terveysalan ammattilainen oli mukana toiminnassa. He olivat ensin kouluttautuneet, jonka jälkeen he alkoivat viedä projektitoimintaa eteenpäin Ahvenanmaalla. Ammattilaiset saivat mainostamisen kautta projektille hyvin julkisuutta.

Projektitoiminnan pääajatuksena oli kääntää ajatus nikotiinin käytöstä johonkin positiiviseen asiaan. Projektissa toimivat ammattilaiset haastattelivat laajasti henkilöitä, jotka halusivat vieroittautua nikotiinista ja havaitsivat, että useilla henkilöillä, jotka käyttävät nikotiinia oli haasteita myös muissa elämäntavoissa.

Nikotiinia runsaammin käyttävät nukkuivat liian vähän, syövät epäterveellisesti ja  harrastavat liikuntaa liian vähän suosituksiin nähden.

Tämän projektin tiimoilta käytiin puhumassa kouluissa, työyhteisöt saivat  tietoa projektista, ja moneen ahvenanmaalaiseen kouluun nimettiin projektiyhteyshenkilö. Kouluissa nuorten kanssa keskusteltiin nikotiini- ja terveysasioista, erityisesti nikotiinin vaikutuksista elimistöön. Yhdeksi hyväksi keinoksi projektissa todettiin näyttää ja käyttää Fressiksen röökikroppaa yhteisen keskustelun tukena.

Projektissa mukana ollut Tuija Danielsson pitää suoraan puhetta tehokkaimpana keinona saada nuoria vähentämään nikotiinin käyttöä tai lopettamaan se. Tärkeää on kertoa rehellisesti vakavistakin riskeistä ja todellisista potilastapauksista sekä tuoda esiin nikotiinittomuuden hyötyjä. Projektin kohderyhmän ikärajaa ei ollut määritelty, vaan kuka tahansa, joka halusi vieroittautua nikotiinista, sai osallistua projektin toimintaan.

Ahvenanmaan projektiin kuului myös TobaksfriDuo-toiminta. Tässä nuori ja aikuinen tekevät keskenään sopimuksen ja sitoutuvat olemaan ilman nikotiinia. Sopimus tehdään esimerkiksi vanhemman, l tai muun sukulaisen välillä, joskus myös opettajan kanssa. Nikotiinittomuudesta palkitaan, ja projektityöntekijät hankkivat yhteistyökumppaneita, jotka lupasivat alennuksia ja etuja TobaksfriDuo-jäsenille. Etuja ovat esimerkiksi maksuton hedelmä jokaisena koulupäivänä, maksuton keilausilta ja mahdollisuus nähdä vuosittain maksutta jokin ensi-ilta-elokuva. Jäsenet saivat jäsenkortin, jolla he pystyivät hyödyntämään etuja.

Tällä projektilla saatiin aikaan hyviä tuloksia. Projektin päätyttyä monipuolinen toiminta jatkuu: Tuija Danielssonin mukaan ongelmana on nuuska ja muut uutuustuotteet sekä niiden käyttötavat. Aktiivista työtä nikotiinittomuuden eteen tarvitaan jatkossakin!

Ahvenanmaalla oli nähty nikotiiniton elämä laajana kokonaisuutena.

Projektiin oli otettu mukaan yhteistyökumppaneita, kouluja, työpaikkoja, ja nikotiinittomuussopimus nuoren sekä aikuisen välillä oli mielenkiintoinen ja erilainen tapa tukea terveitä elintapoja. Ahvenanmaalla tehdystä työstä voisi hyvin ottaa mallia täällä Varsinais-Suomessakin.

 

Ankkuripaikalla

Kirsi Kauliomäki

Ankkuri-hankkeen hanketyöntekijä

Turun ammatti-instituutin opettaja