5 vinkkiä nuorten suunterveydestä huolehtimiseen

29.08.2022

Nuorten lisääntyneeseen nuuskan käyttöön puuttumiseen sekä nuuskan terveysvaikutusten ymmärtämiseen tarvitaan tietoa nuuskasta ja sen aiheuttamista haitoista. Nuorten nuuskattomuutta tavoitteleva Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy neljännen kerran Varsinais-Suomessa syyskuussa. Kampanjan avulla edistetään nuorten terveyttä ja lisätään tietoa nuuskakulttuurista.

Tämän vuoden kampanjateemana on ”Paljasta hymysi!” Säkitön syyskuu pyrkiikin vaikuttamaan erityisesti nuuskan suunterveyshaittoihin mm. tarjoamalla oikeaa tietoa ja asiantuntijatukea.

Terve suu vaatii säännöllistä omahoitoa – ja ohjausta

Terve suu on raikas, sen limakalvot ovat siistit ja ikenet ehjät. Terveessä suussa myös hampaisto on ehjä ja kieli siisti.​ Suun terveydessä olennaista on omahoito, johon kuuluvat viisi olennaista ja erittäin helppoa toimenpidettä:

  1. hampaiden harjaus kahdesti päivässä
  2. hammasvälipuhdistus
  3. säännöllinen ruokailurytmi,
  4. ksylitolituotteiden käyttö ja
  5. veden juominen janojuomana.

THL:n Kouluterveyskyselyn (2021) mukaan vain harva nuori pesee hampaitaan kahdesti vuorokaudessa, erityisesti aamuharjaus jätetään herkästi väliin. Myös säännöllisessä ruokailurytmissä on tekemistä – vain murto-osa nuorista syö aamiaisen, ja osa jättää lounaankin syömättä.

Nuorten lähiaikuisen (huoltajien, vanhempien ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten) tehtävänä on ohjata nuoria jokapäiväiseen suunhoitorutiiniin. Nuoret tarvitsevat tietoa suun perushoidosta, nuorille sopivista ja suositelluista suunhoitotuotteista sekä siitä, mistä he saavat tietoa ja tukea omasta suunterveydestään huolehtimiseen.

Ravitsemustietona nuorille on hyvä muistuttaa terveellisistä ruokatottumuksista, kuten napostelun, makeiden ja happamien juomien sekä päihteiden välttämisestä. Virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, useimmat makuvedet, täys- ja marjamehut aiheuttavat eroosiota eli hammaskiilteen syöpymistä.

Helppo keino ravitsemusneuvontaan on ohjata nuoria syömään päivittäin viidesti: aamiainen, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Myös hampaat pitää puhdistaa säännöllisesti ja huolellisesti.

Nuuska on myrkkyä suun limakalvoille

Nuoret tarvitsevat lisäksi oikeaa ja konkreettisesti heitä koskevaa tietoa tupakkatuotteiden, erityisesti nuuskan, haitoista suunterveyteen. Nuuskan tiedetään aiheuttavan lyhyen ja epäsäännöllisenkin käytön jälkeen limakalvomuutoksia, hampaiden ienvetäytymiä, värjäytymiä ja reikiintymistä sekä erilaisia haavaumia.

Säännöllisen nuuskan käytön myötä limakalvon pienet muutokset voivat muuttua haavaisiksi, mikä voi merkitä jopa alkavia syöpämuutoksia. Suunterveyttä kannattaa siis vaalia, sillä se vaikuttaa koko kehoon, yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin sekä elämänlaatuun.

Uskallatko paljastaa hymysi?

 

Minna Salakari

projektipäällikkö